Új munkahely helyett új vállalkozást alapítottam

Nagy fába vágja az a fejszéjét, aki ma vállalkozni kezd. Én sem így terveztem, de most már egyáltalán nem bánom, hogy megtettem. Közel egy éve veszítettem el a munkahelyemet és bár voltak megtakarításaim, azért egy idő után kétségbe estem, amiért nem találok új állást. Egyik sem tetszett igazán és megalkudni nem akartam. Épp elégszer tettem már meg ahhoz, hogy tudjam, hogy mit is akarok.

Az egyik barátnőm kérdezte meg, hogy ha egyik állás sem tetszik, akkor miért nem indítok saját vállalkozást, így olyan munkákat vállalhatok el, amilyeneket csak akarok. Nagyon megtetszett az ötlete és alapos utánajárás után belevágtam életem álmába. Ma már azt mondhatom, hogy sikerült.

Nagyon sok mindennel nem voltam tisztában, de szerencsémre van egy kiváló könyvelőm, aki például elmondta azt is, hogy mi a székhely használati engedély. Hogy ez mit is jelent és mi az a székhelyszolgáltatás?

Erről már én magam is a szekhelyszolgaltatas24.hu oldalon tájékozódtam, és őket is bíztam meg azzal, hogy legyenek a vállalkozásom székhelyei. Sokan, akik találkoznak a székhely használati engedély fogalmával, talán nem is tudják, hogy mit jelent. Én magam sem tudtam. Azt sejtettem, hogy ez lesz a vállalkozásom székhelye és ide érkeznek majd a hivatalos levelek, de semmi egyéb infóm nem volt.

De szerintem már ez is nagy dolog, hogy nem nekem kell átvenni a leveleket, vagy netán sorban állni a postán, mert nem voltam otthon napközben. A másik dolog, hogy ugye nagyon sokan a saját otthonukba jegyeztetik be vállalkozásukat, és ilyenkor fennáll a veszély, hogy ha valami hatóság jön ellenőrizni, vagy valamilyen típusú hatósági intézkedésre kerül sor, akkor bizony a privát szféránknak is annyi.

A székhely használati engedély megismerése előtt érdemes megnézni, hogy milyen ingatlan lehet székhely. Voltaképp a saját ingatlanunk is lehet, de bármi más is, ezt azonban szerződéssel kell hivatalossá tenni. Az is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ahol a székhelyünk van, azt cégtáblával kell jelezni az épületen olyan módon, hogy az a közterületről látható legyen.

Én nem szerettem volna ezt, mert akkor elkezdenek záporozni a kérdések, meg a rosszindulat, sajnos hiába van nehéz helyzetben ma egy induló vállalkozás, a közvélemény mégis az, hogy milyen jól megy annak a valakinek, aki új vállalkozásba fog. Pedig ez egyáltalán nem igaz, minden forintért meg kell dolgozni, senki ölébe nem hullanak a milliók.

A székhely használati engedély birtokában tehát az adott ingatlan lehet a vállalkozásunk székhelye. Egy olyan hely, ahol online elküldik nekünk a beszkennelt hivatalos iratokat, így esélye sincs annak, hogy elhagyjuk őket, vagy épp megfeledkezünk valamilyen határidőről.

Az is fontos, hogy ha valamilyen hatósági kényszerintézkedésre kerül sor, akkor azt a székhely viseli el úgymond. Nyilván senki nem tervez ilyesmit vagy alapoz arra, hogy ez meg fog történni, de azért sajnos benne van a pakliban.

A szekhelyszolgaltatas24.hu ráadásul nemcsak Budán és Pesten kínál székhelyszolgáltatást, hanem az iparűzési adó-mentes Újlengyelben is. Ezt pedig már mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy megéri-e ez a plusz költség, ami voltaképp párezer forint félévente.

A lényeg, hogy a székhely használati engedély birtokában kell lenni a székhely esetében, és ha már székhelyet választunk, akkor tegyük ezt a legjobb helyen, ami szerintem a szekhelyszolgaltatas24.hu.