Nem akadály a messzi munkahely, ha van megyei autópálya matrica

Kaptam egy nagyon jó álláslehetőséget. Sokkal jobban fizet, mint a jelenlegi munkahelyem, a légkör is fiatalosabb és nem kellene halálra dolgoznom magam. Az egyetlen bökkenő a dologban, hogy a munkahely másik megyében van. Először emiatt ódzkodtam kicsit elfogadni azt, mert féltem, hogy túl sok időt kéne töltenem utazással, ami időben és pénzben is költséges. De aztán rájöttem, hogy ha autópályán megyek, úgy nagyjából fél óra alatt odaérek. Már csak matricát kell vennem, aminek a magas áraitól szintén tartok egy picit, de amikor megtaláltam az autopalyamatrica.hu oldalt, elszálltak az aggodalmaim.

Az autopalyamatrica.hu oldalon nagyon könnyű online autópálya matricát venni

Ezen az oldalon mindenféle gépjárműre elérhető heti, havi, éves és megyei autópálya matrica, mindez egy táblázatban feltüntetve. Itt egyszerűen, online be lehet szerezni az adott kategóriákban autópálya matricát D1, D2, B2, D1m vagy U típusú járművekre. Gondolkoztam, hogy melyiket érdemesebb beszereznem, ha esetleg felvesznek a munkahelyre: az éveset vagy pedig két darab megyei autópálya matricát. Nem voltam teljesen tisztában a megyei matrica feltételeivel, használatával és érvényességével, de szerencsére az oldal gyakori kérdései között elegendő információhoz jutottam ezzel kapcsolatban. A megyei matrica térképes tervezője és kalkulátora segítségével könnyen ment a döntés. Az éves matrica a személyautómra 42.980 Ft lenne, két darab megyei pedig 10.000 Ft összesen, tehát el is dőlt a kérdés.

Nem ittam előre a medve bőrére: az utolsó interjú előtt csak heti matricát vásároltam

Először is egy heti (azaz 10 napig érvényes) autópálya matricát szereztem be, amikor az utolsó kör interjúra utaztam el az új munkahelyre. Ez érte meg a legjobban, ugyanis nem tudhattam, hogy felvesznek-e. Amennyiben igen, még mindig jobban megéri a heti után új megyei matricákat vásárolni, mintha most megvenném azokat és a későbbiekben nem használnám ki egyáltalán. Az autópálya matrica vásárlásához meg kell adni a jármű típusát, a felségjelet, a forgalmi rendszámot, valamint az érvényesség kezdete. Ha az utóbbit nem adjuk meg, akkor a matrica automatikusan a kifizetéskor lép érvénybe. (60 perc türelmi idő van, ami azt jelenti, hogy egy órával az úthasználat kezdete után megvásárolt jegyért még nem jár büntetés, azonban ha ez meghaladja az egy órát, már igen.) Ezek után e-mail címet és telefonszámot kell megadni, valamint kipipálni az “ÁFÁ-s számlát kérek” rovatot, amennyiben szükségünk van számlára.

Többféle módon is van lehetőségünk fizetni, kinek mi a kényelmesebb és praktikusabb. Bankkártyával, ami az OTP vagy a Borgun bank rendszerén keresztül történik teljesen biztonságosan, regisztráció során ismétlődő bankkártyás fizetéssel – ekkor a rendszer megjegyzi a kártyaadatokat és legközelebb egyetlen kattintással lehet fizetni -, vagy online banki átutalással is ki lehet fizetni a díjat. Regisztráltam az oldalra, mert nem kizárt, hogy a későbbiekben még fogok innen vásárolni, sőt, szinte biztos. Így megadtam a bankkártyám adatait, és a rendszer meg is őrizte őket. Nagyon hamar megérkezett az utalásom, így az autópálya matrica is azonnal érvényes lett.

Szerencsére felvettek – így a megyei matricát is beszereztem

Két nappal később mentem az interjúra. Nagyon izgultam, elővettem a legjobb tudásomat, karizmámat és formámat. Szerencsére sikerült ismét meggyőznöm a vezetőséget, felvettek. Nagyon boldog voltam, rohantam haza elújságolni a családomnak. Ők is örültek, pezsgőt bontottunk. Nem vettem meg egyből a megyei matricát, először megvártam, amíg lejár a 10 napos. Az után viszont megvásároltam a két megyeit, és ekkor már valóban nem kellett újra megadnom a kártyaadataimat, nagyon egyszerűen zajlott a vásárlás. Mivel a megyei matricák egész évben érvényesek, idén már nem is kell ezzel többet foglalkoznom, annyit utazom autópályán, amennyi csak szükséges.