A legtöbb munkanap nagy buktatója lehet egy gázcsere

Pb gázpalack, acetilén palack, oxigén palack… Mindenki találkozhat ezekkel a különböző fajta gázpalackokkal otthon is és a munkahelyén is. A legtöbb mai vállalkozás biztos beszállítókkal rendelkezik, hogyha arról van szó, hogy nagyobb tételben foglalkozik valamelyikkel, esetleg ők maguk forgalmazzák, elosztják ezeket, de a kis vállalatok körében még mindig gyakori az, hogy mondhatni „napról-napra” tengődnek gázpalack fronton, és akkor vesznek egy újat, ha az előző elfogyott. De miért is fontos ez? Azért, mert ez, bárhol is dolgozunk, időveszteséget jelent.

Csak hogy néhány példát említsek, a gázpalackok nagy része jelentős szerepet játszik az iparban: argon, corgon vagy acetilén palackot is lehet használni hegesztésnél, és attól függetlenül, hogy védőgázról vagy hajtógázról van szó, ha egyszer elfogy, akkor se egy autószervizben, se egy szerkezetlakatos műhelyben sem folyhat tovább a munka. A hagyományos Pb gázpalackok mindenhol jelen vannak, ahol főzni vagy melegíteni kell, kezdve egy korcsolyapálya kültéri fősugárzójától a forralt bor készítő sütőjén keresztül egy profi konyháig. Ha itt éppen kiürül a palack, és nem gondolkodtunk az utánpótlásról, addig megáll a munka, amíg valaki el nem tud jutni egy gázcseretelepre, és nem tud újat szerezni. Az oxigén palackok gondot okozhatnak egy búvárkodó egyletnél, a CO2 palackok pedig bármelyik kocsmában, ahol ezt használják a sör hajtására a csapokban.

Láthatjuk tehát, hogy nagyon sok szakma közös pontja a gázpalackok, illetve a gázcsere megoldása, a gázcseretelepek feltérképezése. Mégis, első alkalommal sokakat érint teljesen váratlanul az, hogy foglalkozniuk kell ezekkel a feladatokkal, és csak akkor jönnek rá, hogy elfelejtettek tartalékról gondoskodni, mikor megtörtént a baj.

Ehhez még hozzátartozik, hogy legyenek olyan emberek is, akik ezt a cserét véghez tudják hajtani: bár valójában nem sok nehézség van benne, azért fontos, hogy a szelep megnyitása, a reduktor felhelyezése megfelelően történjen, és minden gumitömítés a helyére kerüljön. Hogyha ez nincs az alkalmazottaknak megmutatva, akkor az is lehet, hogy amiatt lesz időveszteségünk, hogy meg kell várnunk egy kolléga érkezését, aki magabiztosan el tudja végezni a cserét.

Az is megérthető, hogyha egy vállalat úgy dönt, hogy nem éri meg számára a gázpalackok tárolásával járó biztonsági előírásokkal foglalkozni. Hisz ezek a szerkezetek nagyon veszélyesek tudnak lenni, akkor, hogyha nem hozzáértők foglalkoznak velük, és nem biztosítják számukra a szükséges környezetet. Egyes gázoknál fontos előírás, hogy ne a pincébe vagy ne a padláson tároljuk őket – ez leginkább a benne lévő anyag fajsúlyától függ – de az például mindegyikre igaz, hogy a túlnyomás miatt hőnek kitenni veszélyes őket. Szállítás során megfelelően rögzíteni kell őket, és nem szabad, hogy erős mechanikai hatás érjen egy gázpalackot: ezek mind olyan dolgok, amik miatt sokan tudatosan választják azt, hogy inkább beszereznek egyet, ha az előző kifogyott.

De ebben az esetben is fontos, hogy ismerjünk legalább egy olyan gázcseretelepet, ami hozzánk közel van, gyakran nyitva van, és szükség esetén azonnal igénybe vehető a szolgáltatásuk. Szerencsére, hogyha egy ilyen helyet találunk, akkor ott általában már minden problémánkat meg tudják oldani: például az, ahova mi járunk, annyira felszerelt, hogy minden eddig felsorolt gázpalackból árulnak a legkülönbözőbb méretekben és mennyiségekben. Ez alapján pedig általában az is felmérhető amúgy, hogy mennyire professzionálisak – jobban megéri egy olyan helyről rendelni, aminek a szakemberei több fajta eszközhöz is értenek.

gázcseretelepHogyha a rendelés mellett döntünk, akkor fontos szempont lehet, hogy legyen házhozszállítás, és ne nekünk kelljen az áruért járni a gázcseretelepre. Ilyenkor csak a kiürült gázpalackok elhelyezését kell megoldani, de ez már kevésbé sürgős, és a nem olyan szigorú szállítási feltételek miatt könnyebben is megoldható probléma.

Ilyenkor is megéri azonban arra is gondolni, hogy a házhozszállítás se, de még az se, ha mi magunk megyünk el a gázcseretelepre, jár időveszteség nélkül. Ezért ha a munkahelyünkön foglalkozunk gázpalackokkal, megéri megjegyezni, hogy azok jellemzően milyen időközönként fogynak ki, vagy folyamatosan monitorozni őket, így biztosak lehetünk, hogy addigra, mire szükség van rá, megrendeljük az új ellátmányt ezekből, és egy rövid csere után ott folytathatjuk a munkát, amit végeztünk.