Készségfejlesztő játékok segíthetik az álláskeresést

Mit tehetünk, ha hirtelen munka nélkül találjuk magunkat? Hogyan készüljünk fel a hosszú álláskeresésre és vannak-e olyanok, akiknek esélytelen állást találnia? Ügyfelek és olvasók kérdéseire válaszolok.

Ebben a cikkben azoknak próbálok tanácsot adni, akik munkaerőhiány ellenére elveszítették az állásukat, régóta keresgélnek, esetleg kilátástalannak érzik a helyzetüket a munkaerő-piacon. E hosszabb álláskeresési időszakokat anyagilag és lelkileg is nehéz elviselni, viszont néhány ügyes trükkel sokat lehet könnyíteni ezeken a szomorú periódusokon.

Kiből lesz ma álláskereső?

Az álláskeresők egy jelentős részét a frissen végzett diákok adják. Az egyetem, főiskola, középiskola után a családok gyakran nem tudják megfelelő arányban és ideig támogatni a fiatalokat: a taníttatás sokszor felemészti a család erőforrásait, a magas albérletárak miatt pedig a gyerekek gyakran a mamahotelben kötnek ki, ez ráadásul akár azt is jelentheti, hogy vissza kell költözniük a szülővárosukba, falujukba, ahol a megszerzett végzettségükkel nehezen tudnak elhelyezkedni.

Az alacsony végzettségű munkavállalók szintén nagyon könnyen kerülhetnek nehéz helyzetbe: a termelési folyamatok egyre bonyolultabbak, így a munkáltatók gyakran különböző vizsgák, jogosítványok meglétéhez kötik a munkavállalást. Míg régen a betanított gyári munkához a nyolc általános iskolai osztály elvégzése is bőven elég volt, ma már sokszor az érettségi is feltétel, de egyre több helyen várnak gépkezelői, targoncavezetői végzettséget, bizonyítványt is.

Könnyen nehéz helyzetben találhatja magát az is, aki egy vezetői pozícióból kerül az utcára: aki 15-20 évet felelős beosztásban töltött, gyakran nehezen találja meg a helyét újra a hierarchiában. A munkáltatók gyakran félnek olyan embert alkalmazni, aki több évet töltött magas pozícióban: sokan azt gondolják, az ilyen emberek nehezen idomulnak, szoknak meg új dolgokat, irreálisak a fizetési elvárásaik és túlságosan bele szeretnének avatkozni a cég vezetésébe.

A magasan képzett emberek számára gyakran az “akkor majd elmegyek árufeltöltőnek!” menekülőút sem járható: kevés cég van, amelyik meg meri kockáztatni, hogy egy ilyen “visszalépőt” alkalmazzon alacsony beosztásban.

Sokan vannak, akik akár 5-10-15 egy helyen eltöltött év után kénytelenek távozni: csőd, betegség, jogszabályi változás, vagy más olyan indok miatt, amiről sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem tehet.

Mit tegyünk, ha álláskeresővé váltunk?

A legfontosabb, hogy ne essünk kétsége. Adjunk magunknak néhány napot, és készüljünk fel arra, hogy hamarosan változtatnunk kell. Intézzünk el minden papírmunkát, majd nyugodtan, kapkodás nélkül fogjunk bele az álláskeresésbe. Íme néhány tipp, ami segíthet átvészelni a következő néhány hetet.

Tartsuk meg a napirendünket!

Hacsak nem extrém munkaidőben dolgoztunk, igyekezzünk megtartani a régi ritmusunkat. Pár nap pihenés persze megengedett, de ne szokjunk hozzá a hosszú reggeli lustálkodáshoz vagy az éjszakai filmezéshez! Próbáljunk reggel azonos időben kelni, a délelőttre csoportosítani a tennivalókat.

Tűzzünk ki célokat!

Legyen minden nap valamilyen célunk, valami olyasmi, amiért éppen felkelünk. Ez lehet egy kis takarítás, valamilyen ügy elintézése, szortírozás, bármilyen hasznos tevékenység.

Menjünk emberek közé!

Ilyen helyzetben sokszor nehéz lehet a barátainkkal találkozni, elmenni az osztálytalálkozóra, vagy beülni beszélgetni az ismerősökkel, főleg, hogy az ilyen alkamakkor sokszor a munka a téma. Ennek ellenére ne zárkózzunk be, igyekezzünk tartani a kapcsolatot másokkal. A legjobb állásajánlatok gyakran az ismerősöktől, barátoktól érkeznek.

Mit tehetünk, hogy könnyebben találjunk állást?

Ha már frissítettük az önéletrajzunkat és jól kiismertük a különböző hirdetési felületeket, ideje más fórumon is bevetni magunkat. Ilyenkor jó ötlet lehet egy tanfolyam elvégzése, egy nyelviskola felkeresése, workshopok látogatása is.

Ha erre anyagi okokból, vagy a távolság miatt nincs lehetőségünk, az interneten is szép választékot találunk kurzusokból. Akár arra is lehetőségünk van, hogy tanúsítványt, vagy komplett, új, akkreditált végzettséget is szerezzünk.

Áldozhatunk több időt a hobbinkra is: számos olyan szabadidős elfoglaltság létezik, amelyikből akár profitálhatunk is. A sport, a fotózás, a számítógépezés, szépségápolás, sütés-főzés is mind lehetnek olyan tevékenységek, amelyek irányába válthatunk, ha egyszer az eredeti szakmánkban már nem tudunk elhelyezkedni.

Amikor valami nem stimmel

Az állás elveszítésének oka sokszor drámaibb, mint hinnénk, vagy mint amiről beszélni szeretnénk. Sokan egy baleset, betegség következtében válnak munkanélkülivé. Előfordulhat, hogy ilyenkor már nem is tudnak az eredeti állásukba visszatérni.

Egy kedves, vegyészmérnök ügyfelem szervezete egy napon tiltakozni kezdett a kemikáliák ellen, szinte a legegyszerűbb anyagok is súlyos allergiás reakciót váltottak ki nála. Egyértelmű volt, hogy számára a régi, gyógyszergyártásba szerzett munkaköre túl veszélyes – a marketingben találtunk neki helyet, azóta sikeres, nemzetközi szinten elismert szakember.

Egy másik fiatalember mechanikai területen dolgozott, neki a keze sérült meg súlyosan egy biciklis balesetben, a finom mozgásokat nehezére esett kivitelezni. A hosszú betegszabadság végén elveszítette az akkori munkáját, de hallani sem akart arról, hogy más területre menjen dolgozni. Az ő esetében a problémát készségfejlesztő játékok beszerzésével és az óvodás kislányai hathatós segítségével sikerült orvosolni.

A fent is linkelt oldalon rengeteg érdekes és jó minőségű játék kapható, már többször előfordult, hogy a munkámhoz is innen vásároltam kiegészítőt: gyurmát, játékbabát, jelmezt, hangozzák bármilyen furán, ezek mind lehetnek a karrier tanácsadás kellékei is.

Szeretem ezt az online játékboltot, mert húszezer forint felett ingyen szállítanak házhoz, egyébként pedig gyors és biztonságos a rendelési folyamat. Ha éppen nincs internet a közelben, akár telefonon is tudok rendelni.

Amikor a fiatalember megkeresett tanácsadásért, rögtön tudtam, hogy az akaratereje és a szorgalma le fogja győzni az akadályokat, csak egy kis biztatásra van szüksége. Konzultáltam a rehabilitációját végző szakemberekkel is. Vele közösen jutottunk arra a döntésre, hogy vásárolunk néhány játékot, ami jót tesz a mozgásfejlődésnek, a fiatalember figyelmét pedig a kezéről a kislányaira tereljük. Az közös játék során észrevétlenül értünk el jó eredményeket. Elkerültük a depressziót és az ifjú családapa ma már újra a kedvenc szakmájában dolgozik. Néhány ilyen apró ötlet mindenkinek a hasznára válhat.

Mire jók még a játékok az álláskeresésben?

A fiatal, és képzett ügyfelekkel általában könnyű dolgom van: őket egyszerű motiválni, esetleg más irányba terelni a karrierjükben, mint amit eredetileg elképzeltek. Sokkal nehezebb azoknak a helyzete, akik hosszú évek monoton munkája után próbálnak újra elhelyezkedni, sokszor úgy, hogy 20-30-40 év után távoznak az első munkahelyükről.

Számunkra a legfontosabb, hogy helyreállítsuk az önbizalmukat és képessé tegyük őket új dolgok megtanulására. Az ilyen hozzám forduló embereknek általában csoportokat szoktam szervezni. Beszélgetünk, társas játékokat játszunk, gyakran színjátszókört szervezünk vagy valamilyen műsort adunk elő. Azzal, hogy szokatlan szerepekben ismerik meg saját magukat, nő az önbizalmuk, megnyílnak, könnyebben kommunikálnak és jobban viselik az állásváltás okozta nehézségeket is.

Néha a legegyszerűbb tippek és trükkök, a legváratlanabb apróságok tudnak segíteni nekünk abban, hogy kétségbeesés és félelmek nélkül vághassunk bele az új életünk kialakításába. Ha hosszú idő után veszítettük is el a munkánkat és az anyagi helyzetünk, félelmeink miatt egyszerűbbnek látszik is feladni a dolgokat: érdemes próbálkozni. Aki igazán szeretne állást találni, annak kitartó munkával és odafigyeléssel a várnál sokkal könnyebben is sikerülhet.