Jókor jött ajánlat

Tibi már lassan 10 éve a legjobb barátom. Mindig mindenben támogatjuk egymást. Kicsit olyanok vagyunk, mint a testvérek. Általában a segítségkérés különféle házimunkákban, pakolásokban merül ki. Volt, hogy segítettem neki mosógépet felvinni a 4. emeletre, fát kivágni, vagy éppen fuvarozni. Most nem fizikai segítségre volt szüksége, hanem valami egészen másra.
Nagyjából hetente szoktunk összefutni, ilyenkor van, hogy átmegyünk egymáshoz, de olyan is, hogy beülünk valahova. Múlthéten elég rossz volt a kedve, és nem tudom, hogy miért. Ő nem igazán szokott beszélni az érzéseiről, sokszor palástolja őket, legyen az jó vagy rossz érzelem. Végül harapófogóval, de kihúztam belőle, hogy az a baja, nem szereti már a munkáját. Őszinte leszek, sose értettem a sok magyarázása ellenére se, hogy pontosan mit is csinál. Egy multi cégnél dolgozik, és németül segít különböző folyamatokban német cégeknek. Tibi mondta, hogy ennyi év után, valami egészen másra vágyik, mert ebben már semmi öröme nincsen. Meg tudtam érteni őt, mert ismerem már annyira, hogy neki nem ez való, hogy csinosan járjon minden nap reggel 8 órára az irodába. Az apukája építési vállalkozó. Ő folyton jön és megy, mindig máshol van, mindig mást intéz, színesek a napjai és folyamatosan új kihívásokba botlik. Tibi mindig is ezt látta, ennek ellenére idejött ehhez a céghez, és ugyan eleinte élvezte, de aztán rájött, hogy ez nem az ő területe.
Miután mindezt elmondta, elkezdtem másnap nézelődni az interneten állások után. Nem csak azokat vettem figyelembe, ami Tibinek jók lennének, hanem azokat is, amik nekem. Ki tudja, lehet, hogy én is találok valami „fogamra valót”. Miközben az állásportálok olvasgattam, belefutottam egy napelemes hirdetésbe, és azonnal kattintottam. Anya mesélte, hogy a szomszédja, a Magdi, nem olyan rég csináltatott napelemes rendszert. Anya és Magdi mindig utánozzák egymást, így nem is volt meglepő számomra, amikor anya mondta, hogy napelemes rendszert szeretne. Amikor anyával erről beszéltünk, akkor mondtam neki, hogy majd én, mint tapasztaltabb internetező, utánanézek ennek.


Napelem állami támogatás 2019-ben már igényelhető, és mondtam is anyának, hogy nem kell kifizetnie az egészet. A napelempalyazatok.hu oldalon időztem el elég sokat, hisz sok pénzbe kerül ez, rendesen utána kell járni minden apró részletnek, hisz tudjuk, milyen körülményesek tudnak lenni ezek az állami támogatások. Anya sokszor hajlamos úgy költeni, hogy nem néz meg több forrást, hanem ugyanonnan ugyanazt veszi, mint Magdi.
Az ötletet az utánzást félretéve, pártolom. Anya elég jó keresetből él, így megteheti, hogy napelem rendszert telepítsen. Ha tehetném, akkor is én biztosan csináltatnék napelem rendszert, mert teljesen megreformálja a rezsinek a költségeit. Anyánál egyébként pár éve történt egy komplett tetőcsere is. Ez a ház még a szüleié volt, 45 éve épült. Anya 5 éve lakik itt, és ezalatt az idő alatt gyakorlatilag teljesen felújíttatta a házat. Csak a tetőcsere maradt ki az első felújításból, mert az bizony milliós költséget jelent. Van a házhoz építve három darab garázs is, amiken szintén le kellett cseréltetni a tetőt, így gyakorlatilag óriási felület van nála, ahova napelemeket lehet telepíteni.
Biztos vagyok benne, hogy anya az állami támogatás igénybevétele nélkül csináltatta volna meg a napelem rendszert, így végképp örülök neki, hogy belevetettem magam a témába, mert így nem kis összeget fogok spórolni neki ezzel a húzással. Úgy vettem észre az elmúlt években, hogy nagyon is sok mindenre lehet kérni állami támogatásokat, csak sokszor ezek nincsenek hirdetve, így nagyon résen kell lenni az aktuális támogatásokról és azoknak a feltételeiről. Az egyik legfontosabb az ilyen állami támogatásoknál, hogy megfelelően tájékozódjunk, hiszen általában nagy összeget forognak kockán. Nekem van egy kisebb cégem, és amikor indítottam, akkor nagyon sokat olvasgattam, kutakodtam az interneten, mire megtaláltam a számomra igényelhető, különböző támogatásokat. Anyával ilyen szempontból egyáltalán nem hasonlítunk. Ő általában tájékozatlanul költi a pénzt, én pedig mindig minden segítséget igénybe veszek, így tudok sokat spórolni. Sokszor van például, hogy bevásárlóközpontokban is kuponnal vásárolok, mert nagyon nagy kedvezményeket szoktak adni. De ehhez résen kell lenni, hogy mettől meddig, és mire vannak a kedvezmények. Van, hogy várnom kell egy-egy dolog megvételével, viszont így sokkal olcsóbban tudok hozzájuk jutni. Ezért is tetszik nekem a napelemre való állami támogatás, mert így a rezsinek a költségeit minimalizálni lehet. Ha a rezsit nézzük, akkor bizony meg vagyok lőve, mert hiába kapcsolom le a villanyt, ha nem kell épp, vagy hiába nem folyik a víz fogmosás közben, attól még meg tudnak ugrani ezek a kiadások. A napelem rendszer viszont ennek a nagy részére megoldást nyújt. Segít a meleg víz költésgének az optimalizálásában, illetve meleget ad, gáz nélkül. Nem feltétlen csak ezek fontosak a számomra, hanem az is, hogy megújuló energiát használunk fel. Nagyon sajnálom, hogy nem lehet mindenkinél napelem. A környezetvédelem sokkal fontosabb szempont kéne, hogy legyen, mint a pénz. A baj ott kezdődik, hogy sokaknak erre nincs igényük, vagy nem is feltétlen tudják, hogy mekkora előnnyel járna, miközben lenne rá adott esetben pénzük. Természetesen az állami támogatás 2019-ben sem váltja ki a napelem rendszer teljes árát. Mindenképpen kell önrész, másképp ez nem megy. Különben már mindenkinek napelem rendszere lenne a családi házak tetején.
Miután beszéltem anyának minderről, úgy láttam, hogy eléggé megérintette őt, főleg a környezetvédelem. Anya egyébként környezetbarát, a szemetet is szelektíven kezeli. Azt mondta anya, hogy eddig bele se gondolt ebbe, hogy mennyit segíthet ezzel. Úgy láttam, hogy egy kis szégyenérzet uralkodott el rajta, hogy csak utánozni, rálicitálni akart Magdira, miközben ez egy nagyon nemes cél, ami nem csak a környezetünk, de nekünk, és a pénztárcánknak is nagyon jót tud tenni.
Megígértem anyának, hogy segítek levezényelni a folyamatot, beszélek majd én a szerelőkkel, hisz én anyánál sokkal jobban értek a villamossághoz. A napelempalyazatok.hu óriási segítségemre volt az információszerzés során. A napelemre szóló állami támogatás 2019-ben sokak számára elérhető már, és igyekszem a tőlem telhető legjobb módon intézni ezt anyának. Így, hogy már rájött, mennyit tud ezzel segíteni a bolygónknak, sokkal inkább felspannolta, és alig várj már az új napelem rendszerét.
Tibi számára eddig még viszont nem találtam megfelelő állást, de közben ő is nézegeti őket. Viszont meséltem neki, hogy álláskeresés közben megoldódott anya napelemes kérdése, ami boldoggá tette, hisz enélkül nem futottam volna bele a napelempalyazatok.hu weboldalba. Ezek után félsikernek könyvelem el az álláskeresést. Kicsit olyan érzés volt ez, mint egy turkáló ruhaboltban. Bemész, mert szeretnél magadnak venni egy hosszú farmert, majd kijössz, és a kezedben van 3 ing, 2 pulóver, és 1 sapka.