Fellendülő piac

A középiskola után sokaknak problémát jelent eldönteni, hogy milyen irányba is haladjanak tovább az életben. Nem mindenkinek vannak tisztázott céljai a munkával kapcsolatban. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen munkaerőre van szüksége a piacnak. Nyilván a hiányszakmákban sokkal könnyebb elhelyezkedni, legyen szó akár pályakezdőről, akár szakmai tapasztalattal bíró munkakeresőről. Manapság az egyik leginkább fellendülőben lévő ágazat a megújuló energiaforrásé. Egyre több és több ország látja be, hogy lassan le kell állni a fosszilis energiaforrások eszeveszett felhasználásával, és át kell térni a környezetre sokkal kevésbé ártalmas alternatív utakra. Az egyik legjobb potenciált kétségtelenül a napelemes rendszerek jelentik.

Ennek oka a megváltozott körülményekben rejlik. Mint írtam egyre több ország látta be mára, hogy a kőolaj, földgáz, szén és a fa már nem sokáig lehet az alapja az energiatermelésünknek. Ezeknek az anyagoknak a reprodukálódása ugyanis túlságosan sokáig tart, vagyis egész biztosan elfogynak egyszer. Kérdéses, hogy mi történik, ha ez az idő eljön, de az biztos, hogy ha addig nem sikerül az áramtermelés bázisának jelentős százalékát áthelyezni más, megújuló forrásokra, akkor bizony valószínűsíthetően elég nagy káosz lesz a bolygónkon. Szerencsére azonban a technológia már rég megengedi, hogy befogjuk a szelet, felhasználjuk a víz erejét, és áramot fejlesszünk a nap sugaraiból. A napelemek épp az utóbbi elektromágneses tulajdonságait hasznosítják a folyamat során, ezáltal állítva elő a az energiát. Ezért aztán nem is szabad összekeverni a napkollektorral. A napkollektor ugyanis a napfény hőjét alakítja át, ami egy teljesen más technológiát követel.

Felismerve a helyzetet az Európai Unió, és Magyarország is egyre nagyobb mértékben támogatja az olyan fejlesztéseket, amelyek során napelemes rendszereket telepítenek akár cégek, akár magánemberek. Ennek köszönhetően egyre inkább előtérbe kerül ez az iparági is. Ráadásul még eléggé gyerekcipőben jár, így tökélete beszállási lehetőséget jelent azok számára, akik nem igazán tudják eldönteni, hogy mit is akarnak dolgozni. Szükség van mind vállalkozókra, akik befektetésként tekintenek erre, mind szakemberekre, akik beszerelik a paneleket és olyan tudósokra is, akik garantálják, hogy a technológia tovább tudjo9n fejlődni.

A támogatások és a technika fejlődése révén egyre jobb befektetés ez. Korábban sokan azért nem építettek maguknak ilyen rendszereket – főleg a lakosság körében -, mert a beruházás mértéke elég nagy volt, ennek köszönhetően a megtérülés ideje nagyon hosszú volt. Sokan úgy gondolták, hogy nem éri meg, hiszen lehetséges, hogy mire visszajönne a pénzük, addigra már nem is ott fognak élni. Mivel ma már olcsóbb az építése ezeknek a paneleknek, és jóval nagyobb a hatékonysága, így a befektetés mértéke csökkent a megtérülési idővel együtt.

Olyannyira igaz ez, hogy sokan már olyasmiben gondolkoznak, hogy nem is csak a villanyszámla csökkentésére törekszenek, hanem a plusz áram megtermelésére és eladására is egyben. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez mindenki számára jó döntés. A papírmunka rengetek pluszmunkát ad ilyen esetben, az sem árt, ha számlaképesek vagyunk és azt meg pláne figyelembe kell vennünk, hogy az eladásra szánt energiát a szolgáltató jóval csökkentett áron vásárolja meg. A leggyorsabb megtérülés egyértelműen úgy érhető el, ha csak annyi áramot termelünk, amennyi a számláink teljes kielégítéséhez elegendő.

Amint láthatjuk ez egy eléggé jó lehetőség mind a befektetőknek, mind a lakosságnak, így kétség sem fér hozzá, hogy ahogy telik az idő, úgy fogják egyre többen kihasználni ezt. Ez pedig hamarosan még nagyobb fellendülést hoz majd a szakmában, vagyis érdemes elgondolkozni rajta, hogy beszáll az ember, akár szakmunkásként is.