Az otthonról dolgozás is munka

Manapság egyre elterjedtebb, hogy az emberek otthonról dolgoznak. Egyre több cég engedi meg a munkavállalóinak, hogy legalább egy napot otthon maradjanak a héten, nem kell bemenniük az irodába. Ez persze munka és munkahely függő, mert nem mindenhol lehet egy napra abbahagyni a munkát, de azért az irodai munkák többségénél megoldható. A szigor mértéke is eltérő minden cégnél, van, ahol be kell jelentkezni a rendszerbe és nézik is, hogy ki mikor volt online, de van olyan is, hogy a munkavállaóra van bízva, hogy mit csinál az otthondolgozós napján. Akinek van lehetősége, annak érdemes kialakítania egy kis irodát vagy legalább egy kis dolgozósarkot otthon, hogy kényelmesen tudjon dolgozni és a munkára koncentrálni.

Általában nem kell annyi minden az otthoni munkához, mintha az irodában lenne az ember, de vannak alap dolgok, amiket nem lehet megúszni. Ilyen alapvető munkaeszköz irodai munkánál a számítógép vagy a laptop és a nyomtató, ha valaki tényleg papírokkal dolgozik. Nem kell a legdrágább nyomtatót megvenni, nagyon jó áron kaphatók olyanok, amik tökéletesek az otthoni használatra. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mindig legyen festék a nyomtatóban, mert én sajnos rendszeresen járok úgy, hogy már nem tudok kinyomtatni egy egész oldalt, mert a tonerből elfogyott a festékpor. Ez kellemetlen is tud lenni, ha valamit sürgősen kellene nyomtatni, de ha annyira nem égető a dolog, akkor szuperül bevált megoldás az új toner rendelése a nyomtatoalkatresz.hu/toner weboldalról. Néhány kattintás csak az egész, nekem meg már tényleg csak ennyi, mert tudom, hogy pontosan milyen toner való a nyomtatómba. Ha megrendeltem a tonert, biztos lehetek benne, hogy alig pár munkanap alatt meg is érkezik majd hozzám és folyhat tovább az otthoni munka.

Megosztó szokott lenni a nyomtatás az emberek között, mert egyre több munkahely próbál átállni az irományok elektronikus tárolására és ellenőrzésére, így kikerülve a nyomtatást és a felesleges papírfelhasználást. Ezzel részben egyet tudok érteni, mert tényleg nem muszáj minden egyes kis fecnit kinyomtatni, de nekem a munkám során vannak olyan dokumentumok, amikkel tényleg nem tudok máshogy dolgozni, csak papír alapon. Plusz én ezt szoktam meg, hogy mindent felírok, jegyzetelek a lapokra; az egyetemen is így csináltam mindig. Nekem valahogy nem vált be a laptopon jegyzetelés, de ezzel mindenki máshogy van. Arra viszont mindig ügyelek, mint a mai napig, hogy a már felhasznált papírokat a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjam és ne csak simán a kommunális hulladék közé.

Azért jól tud jönni, ha van otthon egy nyomtató (és még festék is van benne). Számtalan eset volt, amikor a testvérem gyorsan felszaladt kinyomtatni egy hivatalos papírt vagy beadványt, esetleg megkért, hogy nyomtassak ki neki egy rövidebb tanulmányt vagy cikket. Neki nincsen otthon nyomtatója, de szerencséjére a közelben lakik, így mindig meg tudjuk oldani a nyomtatásokat. De kreatívan is lehet használni a nyomtatót, ha színes festéket is veszünk a tonerbe, nem csak feketét, akkor a karácsonyi ajándékcsomagoláskor vagy születésnapi üdvözlőkártyáknál tényleg csak a fantáziánk szab határt. Ha valaki nagyon nem szeretne beruházni egy saját nyomtatóra, az meg tudja oldani a dolgokat, mert rengeteg helyen lehet nyomtatni a fénymásolószalonokban. Nem is annyira drága egy oldal kinyomtatása, de nekem mindig az volt a bajom, hogy ha egyszerre sokat kell nyomtatni vagy gyakran kell elmennem a fénymásolószalonba, máris nem annyira barátiak az árak. Ha összeadtam mindent, amit ki kellett nyomtatnom, kijött, hogy jobban megéri egy saját nyomtató, mert az csak egyszeri beruházás és csak a tonert kell cserélni benne, de nem túl gyakran azt sem.