Állásinterjúra motoros bőrdzsekiben?

Nemrég kaptam egy e-mailt egy állásinterjú előtt álló munkakeresőtől. Anélkül, hogy a levél személyes részleteibe most belemennénk, az üzenet legfontosabb rész ez volt:

„Szinte mindenhova motorral járok, autóm nincs, és nem is lesz a közeljövőben, a tömegközlekedéstől pedig irtózok. (…) A cég, ahová jelentkezem, 25 km-re van tőlem, ami busszal negyven percet jelentene, motorral viszont a harmada is elég lenne. (…) A kérdésem az, lenne, hogy szerinted rontana az esélyeimen, ha motoros bőrdzsekiben mennék be az interjúra?”

A kérdés tehát adott, viszont a válasz szerintem nem csak egy embernek, de sokaknak hasznos lehet, úgyhogy itt osztom meg a véleményemet.

Már nem a nyakkendők korát éljük

Elmúlt már az az időszak, hogy egy állásinterjúra úgy kell felöltözni, mintha temetésre, vagy esküvőre mennénk. Persze, vannak még olyan munkahelyek, ahol előírás lehet az elegáns megjelenés, de az esetek 80%-ban (és a fent leírt szituációban) nem ez a helyzet.

Azt viszont nem lehet tagadni, hogy nem mehetsz el akármiben egy állásinterjúra. Mindig is az volt a tapasztalatom, hogy férfiként nem nehéz ruhát választani, hiszen egy normálisabb nadrág és egy ing kulturált megjelenést tud kölcsönözni a viselőjének, mégis, azt tapasztalom, hogy sokaknak még ezt sem sikerül megoldaniuk otthon maguktól.

Lehetsz laza, de ne legyél szakadt

Nagy különbség van a hétköznapi és az otthoni ruházat között. Bármelyik szakadt pólódat fölveheted, ha aznap csak otthon akarsz ülni és filmezni, de ha már lemész a boltba, akkor te is átöltözöl valami normálisabba, igaz?

Ezután következik az a ruha, amit suliba/munkába veszel fel – itt már több emberrel találkozol, akár tanárokkal/ügyfelekkel is, akikre jó benyomást kell tenni. Saját véleményem szerint érdemes olyan ruhában menni az állásinterjúra is, mint amiben szándékozol majd dolgozni is. Az interjún egyébként is szóba kerülhet a hivatalos öltözködési szabályzat, de ha egyébként lazán, de kulturáltan vagy felöltözve, akkor az nem fog nagy hátrányt jelenteni (de ismétlem: munkahelye válogatja! Ha bankárnak készülsz, akkor egy öltöny már lehet hasznosabb!).

Motoros dzsekiben is sikerülhet az interjú?

Térjünk akkor most vissza az alapkérdésre: milyen öltözetnek számít a motoros kabát?

A válaszhoz nézzük meg a motoros bőrdzseki kínálatot ! Ez alapján én azt válaszoltam a fentebb idézett levél írójának, hogy ha valami ilyesmi lesz rajta, alatta egy inggel, akkor semmi kifogása nem lehet ez ellen senkinek annál a cégnél, ahová készül.

Alapvetően a kérdés azért merülhet fel, mert az emberek a motoros ruhák kapcsán sokszor asszociálnak szakadt farmernadrágokra, dzsekikre, motoros bandák jeleivel mintázott mellényekre. Azt viszont az iménti példa is mutatja, hogy egy motoros bőrdzseki is divatos megjelenést kölcsönözhet a viselőjének, ha a megfelelő darabot választja ki.

A legfontosabb: legyen hibátlan

Minden ruhára, legyen az akár motoros akár nem, alapvetően igaz, hogy csak addig vehető fel ilyen alkalmakra, amíg tökéletesen hibátlan. Ahogy egy elhasznált öv, egy rosszul vasalt ing, egy nap által kifakított zakó, úgy egy kopott, szakadt bőrdzseki is épp az ellenkező hatást érheti el, mint amit szeretnénk.

Ha nagyon feszengsz a gondolattól, hogy motoros kabátban menjél be a cég irodájába, akkor inkább hagyd hátul, vagy fogd a kezedbe. Az első benyomás az által fog összeállni az interjúztatóid szemében, hogy mit látnak rajtad, úgyhogy arra figyelj, amit fölveszel. Érdemes indulás előtt egy órával megnézni magad a tükörben, és megkérdezni magadtól, hogy te fölvennéd-e magad ilyen öltözetben, és ha a válasz „nem”, akkor variálni az összeállításon. Ez egyaránt vonatkozik motoros férfiakra és nőkre is, még akkor is, ha előbbiek nem szeretnek ennyit vacakolni a felöltözéssel.

Ha valóban kell Neked az a munka, akkor igenis szánj időt arra, hogy felkészülj rá: és ne csak a kérdésekre, hanem a fürkésző tekintetekre is! Hidd el, mondjon bármit is a mondás, valamilyen szinten mégiscsak a ruha teszi az embert, mert ilyen a világ!

Remélem segítettem azoknak, akik motorosként készülnek állást találni, és nem akarják levetni ezt az énüket az irodában sem – Ne is tegyétek!