Állásinterjú, amibe majdnem beletört a fogam

Ezer és egy tippet, trükköt olvashatunk az interneten, hogy hogyan készüljünk egy fontos állásinterjúra. Hogyan öltözzünk fel, milyen kérdésekre készüljünk, mire figyeljünk oda, hogyan viselkedjünk, azonban egyre nem tudunk felkészülni: ha az interjú előtt, bedurran a bölcsességfogunk.

Régóta terveztem a munkahely váltást, bújtam a hirdetéseket, kerestem a lehetőségeket. Nem egy interjún voltam már túl, amikor végre rátaláltam a tökéletes pozícióra: nem csak a feladatok voltak izgalmasok és passzoltak hozzám tökéletesen, de a fizetés is álomnak volt mondható. Miután sikeresen behívtak egy beszélgetésre, bele is kezdtem a felkészülésbe: mindent tudtam a cégről, a pozícióról, úgy éreztem nem érhet meglepetés. Aztán mégis, ugyanis pár nappal az interjú előtt, megfájdult a sokak által csak mumusként emlegetett bölcsességfog.

Ha ennyi évet kibírt a bölcsességfogam anélkül, hogy előbújt volna, miért pont most? Kérdeztem elkeseredetten magamtól. Kipróbáltam mindent: jegeltem, vettem be fájdalomcsillapítót, még nagyapám pusztító pálinkájával is öblögettem, de semmi nem enyhítette a bölcsességfog kínzó fájdalmát. Egyre jobban bedagadt az arcom, az interjú időpontja pedig vészesen közeledett. Nem volt mit tenni, fogászat után kellett néznem, méghozzá sürgősen.

Egy barátnőm ajánlott végül egy budapesti fogászatot, amellyel nagyon jó tapasztalatai voltak neki is. Az ember jobban bízik a személyes ajánlásban ugyan, de azért biztos, ami biztos, felkerestem a weboldalukat, ahol mindent megtaláltam a bölcsességfoggal kapcsolatban, ami érdekelt és még azt is, ami ugyan nem merült fel bennem, pedig hasznos információ.

Sokakban él az a tévhit, hogy ez az őskorból ránk maradt fog-amikoris még komolyabb teljesítmény kellett a rágáshoz, így abszolút szükség volt a bölcsességfogakra- azonnali kezelést érdemel. Sok fogorvostól hallhattuk azt a riogatást, hogy a bölcsességfognak nincs helye a szájban és ki kell húzni, ha okoz problémát, ha nem. Azonban, mint itt kiderült számomra, ez koránt sincsen így.

Vannak szerencsések, akiknél sosem nő ki, vagy csak a csírája jelentkezik és minden probléma nélkül élik a világukat. Ha kinőt és nem okoz problémát, fájdalmat, akkor viszont felesleges magunkat egy ilyet kellemetlen beavatkozás alá vetni. Azonban sokszor okoz nem éppen jó pillanatokat, akkor amikor még csak kinövőben van. Többször merül fel az a probléma, hogy nem fér el sorban, azaz szinte már- már a fülünkből nő ki. Ezekben és az ehhez hasonló esetekben muszáj megszabadulni a bölcsességfogtól.

Engem teljesen meggyőzött egyrészről a barátnőm, akinek már személyes tapasztalat is volt a fogászattal, másrészről pedig az informatív weboldaluk. Talán kevés olyan ember van a Földön, aki vidáman jár fogorvoshoz vagy, aki szinte várja, hogy a szájában matassanak. Természetesen én sem kedvelem, kissé tartok tőle mindig, főleg, mert nem nagyon bírom a fájdalmat. Mégis, amikor felhívtam őket, hogy időpontot kérjek, szinte megszállt a nyugalom. Barátnőm szavai beigazolódtak, már a telefonban nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Miután felvázoltam, hogy mi a probléma a bölcsességfogammal és, hogy hamarosan egy állásinterjún is részt kellene vennem, hamar kaptam időpontot is.

Amikor megérkeztem a rendelőbe, szintén egy nagyon kellemes látvány fogadott: igazi modern hely, a legújabb technikával. Sok pro és kontra érvet lehetne felsorakoztatni, hogy magán vagy körzeti fogorvoshoz menjünk, ha baj van: tény, hogy mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlni ilyen esetben, viszont nem kell sokszor hetekig várni, nagy fájdalmak közepette, hogy időponthoz jussunk. Nagy megkönnyebbülés volt, hogy a bölcsességfog miatt bedagadt arcommal nem kellett órákig várnom, és hatalmas betegtömeggel megosztani a privát szférámat. Kényelmesen várakozhattam és hozzá teszem, az árak sem voltak olyan vészesek, mint arra első körben számítottam a bölcsességfog kezelését illetően.

Amikor beültem a fogorvosi székbe, azért elkapott az izgalom: ki ne félne az ismeretlentől? Azonban az orvos és asszisztens végtelenül kedves és higgadt viselkedése hamar átragadt rám is. Ritkán találkozni ilyen hozzáállással az egészségügyben, ahol örökös a pörgés és sok a munka. Itt mégis mindenki figyelt rám és érthetően elmondták mi fog történni és miért.

bölcsességfog

Mivel már begyulladt bölcsességfoggal érkeztem, így elmondta az orvos, hogy semmiképpen sem fognak most egyből nekiesni. Ilyen esetben első körben a gyulladást kell megszüntetni, mert ha így kapnék érzéstelenítőt, az a gyulladás miatt kevésbé tudná kifejteni a hatását, ami miatt biztos, hogy jobban megszenvedném a bölcsességfog kezelését. A gyulladást fájdalomcsillapító és antibiotikum használatával csökkentik és csak ezt követően tudnak érdemben foglalkozni vele. Azért az jó hír volt, hogy így a fájdalom jelentősen csökkeni fog és a fejem sem fog hasonlítani Quasimodoéra, szóval nyugodtan el tudok menni az interjúra. Abban maradtunk, pár nap múlva találkozunk.

Fura, de ez a kis incidens nem vett vissza az önbizalmamból, sőt, még magabiztosabbnak éreztem magam: aki túlél egy bölcsességfog-kezelést, azon nem lehet kifogni. A bölcsességfog is egyetértett ebben és szépen lassan lejjebb húzódott a gyulladás és a fájdalom is alábbhagyott. Az interjú napjára pedig egészen emberien néztem ki. Boldogan és felszabadultan jöttem ki a beszélgetésről, úgy éreztem meg kell kapnom ezt a munkát, de még előtte le kellett számolnom a bölcsességfoggal.

Pár nappal később, a megbeszélt időpontban meg is érkeztem a rendelőbe, egy sokkal kevésbé gyulladt bölcsességfoggal. Már magabiztosabban huppantam bele a székbe, tudtam, jó kezekben leszek. Az orvosom megnyugtatott, a mai modern technikának köszönhetően ma már nincs a középkori kínzásként hangzó fogvésés. Sokkal humánusabb módjai vannak a bölcsességfog eltávolításnak, hála annak a kis gépnek, amely ezt könnyedén megoldja. Felhívták a figyelmemet, hogy ahány ember, annyi fog, vannak komolyabb és nehezebb esetek, és vannak, akik még épphogy kinyitották a szájukat már mehetnek is hazafelé.

Nem tudtam mire számítsak, de mégsem féltem, tudtam, hogy profi orvossal állok szemben, aki végig mondta, éppen mi történik a számban. Ez nagyon megnyugtatott, mert engem borzalmasan zavar, amikor úgy tesznek, mintha én ott sem lennék, és mivel úgysem vagyok orvos, kár magyarázni. Itt mindent érthetően elmondtak és nagyon emberi módon álltak hozzám, hiszen tudják, azokhoz a fogakhoz egy személy is tartozik. Először érzéstelenítették a bölcsességfog környékét és valóban, nem volt olyan vészes a fájdalom. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmit se éreztem, de egyáltalán nem volt olyan horror, mint az elképzeltem a sok vérrel és a többi velejáróval.

Végül sikeresen megszabadítottak a sok kellemetlenséget okozó bölcsességfogtól és elláttak fájdalomcsillapítóval is. Nem árultak zsákbamacskát, jelezték, hogy a legtöbb kellemetlenség ez után szokott következni, de mindenképpen túl fogom élni. Így is lett. Volt pár nehéz napom a bölcsességfog kihúzása után és azért örültem, hogy az interjút követően estem túl ezen a foghúzáson.

A munkát végül szerencsére megkaptam és ami szintén szuper, találtam egy megbízható fogászatot, ahova bármikor szívesen visszatérek.