A külföldi munkákról

Egyre több fiataltól hallani, hogy egyetem után, vagy akár az előtt is szeretnének kimenni külföldre, és ott is dolgozni egy kicsit. Persze nem csak a frissen érettségizett és diplomázott rétegek között vannak ilyenek. Sok középkorú vagy annál is idősebb ember szintén a külföldi munkát választja a jobb pénz reményében. A legtöbbször persze nyugatra mennek ezek az emberek, valaki meg sem áll Angliáig, de a gyakoribb az, hogy Németországban, vagy Ausztriában vállalnak munkát ezek az emberek. Ez már csak a távolság miatt is érthető. A kérdés azonban inkább az, hogy mi is a pontos menete ennek, hogyan tud valaki keresni egy jó külföldi munkahelyet, majd kezd ott el dolgozni? Mik ennek a buktatói?

Az egyik legegyszerűbb dolog, ha az ember megnyitja a böngészőt és szépen beírja a keresőbe, hogy hol szeretne munkát és aztán végig nézi milyen oldalakat dobott ki a gép. Ezek után viszont ki kell választania a munkahelyet, ami megtetszik neki, fel kell hívni, vagy e-mailben jelentkeznie, aztán ha visszajeleznek, akkor jöhet egy interjú, ami során elválik, hogy megkapja-e az illető a munkát. Ha ez is sikerült, akkor lehet kiutazni és kezdeni a melót. Ennek a módszernek azonban több buktatója is van. Először is nem biztos, hogy minden munkalehetőségről kapunk így információt, hiszen sok cég munkaközvetítőket használ, és máshogy nem hirdeti a betöltetlen állásokat. Emiatt lemaradhatunk sok kifejezetten jó lehetőségről. Másrészről, csak magunkra és a mi megérzéseinkre vagyunk utalva, révén, hogy leírni bármit le lehet, így valószínűleg a talált állások nagy része jól fog hangzani számunkra, de a valóságot nem igazán tudjuk meg belőle, így könnyen belefuthatunk olyan lehetőségekbe, ami gyakorlatban már koránt sem olyan kecsegtető, mint a gép előtt volt. Ha átvernek minket, vagy bármi jogtalanság történik, akkor annak orvoslására szintén csak mi leszünk képesek, hiszen ki más foglalkozna vele? Ráadásul az is könnyen előfordulhat, hogy bár minden úgy van, ahogy leírták, munka közben még is elmegy a kedvünk tőle, mert rossz a munkahelyi légkör, vagy egyszerűen csak még sem tetszik az adott feladat. Ilyenkor az egész procedúrát kezdhetjük előröl, ismét kockáztatva, hogy fenn akadunk valamelyik buktatón.

Személy szerint én sokkal inkább egy munkaközvetítő céghez fordulnék segítségért, ha ki akarnék menni, dolgozni. Aki például ausztriai munkát keres, annak meleg szívvel ajánlanám a Tiroli álláskeresőt, mert ő velük már volt dolgom, és engem meggyőztek arról, hogy a szakma csúcsát képviselik minden szempontból. Nézzük, hogy működik egy ilyen álláskeresés, ha például hozzájuk fordul az ember. Elsőként meg kell felelni egy német nyelvű kommunikációs teszten. Nem kell nyelvvizsgával rendelkezni, de azért kell tudni beszélni annyit, hogy egy interjún megálljuk a helyünket. Amennyiben sikerrel vesszük ezt a szűrőt, megcsinálják nekünk a németnyelvű profi önéletrajzunkat, az igényeink szerint, motivációs levéllel és egyéb szükséges dokumentumokkal együtt. Ez azért rendkívül fontos, mert a jó helyek odafigyelnek arra, hogy mi kerül az asztalukra, így a profi CV-vel jóval, nagyobb eséllyel keltjük fel jövendőbeli munkaadóink figyelmét, mintha mi magunk raktunk volna össze valami írást, laikusként. Ezek után a jelentkezésünket számtalan helyre szétküldik, és nekünk nincs más dolgunk, mint figyelni az e-maileket és várni a hívásokat. Sokkal kényelmesebb, hogy a konkrét ajánlatok jönnek hozzánk, és nem minekünk kell böngésznünk őket. Itt lesz fontos a nyelvtudás, hiszen nekünk kell e-mailben és telefonon is értekeznünk. Az egyetlen problémánk ilyenkor az lesz, hogy megküzdjünk a bőség zavarával, és ki tudjunk választani egyet, a sok remek ajánlat közül. Amikor ez megtörtént, akkor a megbeszéltek alapján kezdhetjük is a munkát. Persze itt is előfordulhat, hogy nem azt kapjuk, amit vártunk, hogy jogtalanság történik velünk, vagy egyszerűen csak nem jön be a hely az első pár nap után. Ilyenkor sincs vész, hiszen ebben az esetben a munkaközvetítő a segítségünkre lesz. Nem hagyja, hogy károsodás érjen minket, segít intézkedni, illetve újrapályáztat minket, hogy találhassunk magunknak egy még megfelelőbb állást. Így aztán be vagyunk biztosítva minden szempontból.

Természetesen ennek a szolgáltatásnak is van ára, de ez egyáltalán nem sok ahhoz képest, hogy mit kapunk cserébe. Ráadásul pénz visszafizetési garanciát vállalnak arra az esetre, ha nem találnak nekünk 2 héten belül olyan munkát, ami megfelel a mi elvárásainknak és legalább 1000 euró fizetést ad havonta. Így pedig a költségeink is lényegében biztosítva vannak, hiszen az 1000 euró töredékébe kerül a szolgáltatás, vagyis ha sikeres, akkor tuti, hogy lesz miből kifizetnünk őket.

Összességében olcsón kapunk, minőségi segítséget, miközben élvezhetjük a szakértők által nyújtott biztonságot. Egy biztos, ha én valaha is külföldre megyek dolgozni, akkor a Tiroli segítségét fogom kérni.